Home RegioBank Contact
U bevindt zich op Home - Nieuws - Hypotheekrente 5%??

Hypotheekrente 5%??

Al een behoorlijk aantal jaren op rij is de hypotheekrente laag. Een rente, hoger dan 5% klinkt ons bijna vreemd in de oren. Toch zijn er gevallen waarbij dit percentage wordt genoemd… 

Vrijwel alle media hebben erover bericht: de Autoriteit Financiële Markten heeft de toetsrente bij hypotheken voor het tweede kwartaal van 2018 vastgesteld op 5%. Misschien bent u geschrokken en vindt u 5% toetsrente onbegrijpelijk. We leggen het u graag uit.

Zekerheid voor de toekomst

Wanneer u een woning koopt zult u daarvoor in veel gevallen een lening moeten afsluiten om de koopprijs te financieren. Over deze lening betaalt u rente en aflossing. U kunt ervoor kiezen om de rente voor een lange- of voor een korte periode op een vast percentage te zetten. Op dit moment wordt meer dan de helft van de nieuwe hypotheken afgesloten tegen een rente die voor 20 jaar of langer vaststaat. Dit is het gevolg van het feit dat de hypotheekrente nog steeds historisch gezien laag is. Door te kiezen voor een vaste rente over een lange periode bereikt u stabiele woonlasten.

Korte rentevast periode kan voordeel geven

U kunt ook kiezen voor een korte rentevastperiode. Bijvoorbeeld door met de bank een rentevast periode van vijf jaar af te spreken. Na deze periode van vijf jaar spreekt u een nieuwe rente voor een nieuwe periode af.

Misschien vraagt u zich af: waarom kiest iemand voor een korte rentevastperiode? Het antwoord luidt dat op dit moment de hypotheekrente voor een kortere periode lager is dan de rente voor een langere periode. Gaat u ervan uit dat de rente nog lange tijd heel laag blijft, dan kunt u door een korte rentevast periode te kiezen uw woonlasten op een lager niveau houden dan wanneer u voor een lange periode kiest.

Korte rentevast periode geeft meer onzekerheid

De financiële markten zijn onvoorspelbaar. Door allerlei calamiteiten kan de rente opeens hard stijgen. Dit kan tot gevolg hebben dat juist op het moment dat u moet kiezen voor een nieuwe rentevast periode de rente misschien wel twee keer zo hoog is als dat u tot dan toe betaalt. Wanneer u bij het afsluiten van de hypotheek maandelijks 2% rente en aflossing “net” kunt betalen, dan heeft u natuurlijk een serieus probleem als de rente voor de nieuwe periode opeens 5% blijkt te zijn.

Vanwege de onzekerheid van een korte rentevast periode heeft de wetgever het volgende bepaald. Wanneer u kiest voor een hypotheek met een rentevastperiode van korter dan 10 jaar, dan moet de bank bij het bepalen of u de maandlasten kunt opbrengen rekenen met een fictieve rente van 5%.  Simpel gezegd: men kijkt of u de hypotheek zou kunnen betalen wanneer de rente 5% zou zijn. Is dat het geval dan mag de hypotheek worden verstrekt. Kunt u deze rentelasten niet opbrengen, dan mag de lening niet worden verstrekt. Wanneer vaststaat dat u de lasten bij een rente van 5% zou kunnen betalen, dan wordt de hypotheek afgesloten tegen de op dat moment geldende rente. Op dit moment bedraagt, afhankelijk van de hoogte van de lening in relatie tot de waarde van de woning en de vraag of er een Nationale Hypotheek Garantie is afgesloten, de rente rond de 1,5 en 2,5%. U betaalt dus maandelijks deze lagere rente en niet de toetsrente van 5%!

Erkend Hypotheek Adviseur
VLPN
RLP
Adfiz
KiFiD