Home RegioBank Contact
U bevindt zich op Home - Nieuws - U wordt echt niet meteen uit uw huis gezet!

U wordt echt niet meteen uit uw huis gezet!

 

Helaas maken wij het vaak mee. Consumenten die met angst en beven het einde van hun hypotheeklening zien naderen zonder te weten hoe ze de lening moeten aflossen.

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek die binnenkort afloopt? Wanneer u tijdig met ons komt praten, kunnen we meestal de angst dat u gedwongen wordt uw huis te verkopen wegnemen.

Het einde van de looptijd van uw hypotheek nadert

Elke lening die u heeft afgesloten om de aankoop van uw woning te financieren moet op enig moment worden terugbetaald. Vaak wordt bij het afsluiten van de lening bepaald dat terugbetaling moet plaatsvinden na 30 jaar.

Wanneer u nu voor het eerst een hypotheek afsluit moet u, wil de hypotheekrente aftrekbaar zijn, een vorm kiezen waarbij u elke maand een stukje van de lening aflost. Als het goed is, dan is de lening op deze manier na 30 jaar afgelost. Deze verplichting gold in het verleden niet. Daardoor zijn er heel veel hypotheken afgesloten waarbij er geen verplichting was om tussentijds af te lossen.

Momenteel staat er voor maar liefst 330 miljard euro aan hypotheken uit waarbij er geen verplichting is om deze tussentijds af te lossen. In de komende jaren zullen veel van deze hypotheken het einde van hun looptijd naderen. Enige tijd, vaak 6 of 12 maanden, voor dit moment stuurt de bank een brief met, samengevat, het bericht dat de schuld over 6 of 12 maanden moet worden afgelost. 

Brief leidt vaak tot grote zorgen

Wij maken regelmatig mee dat dergelijke brieven van banken tot grote zorgen leiden bij de ontvangers. Veel mensen hebben tijdens de looptijd van de hypotheek geen geld gespaard om deze aflossing te kunnen financieren. Het angstbeeld dat dan al snel opkomt, is een bank die op het moment dat de lening niet kan worden afgelost, de mensen dwingt de woning te verlaten en dat de bank de woning verkoopt. Met de opbrengst wordt de hypotheekschuld vervolgens afgelost.

Wij snappen dat dit beeld mensen slapeloze nachten bezorgt. Maar in werkelijkheid komt zo’n gedwongen verkoop niet vaak voor. Wanneer u altijd de hypotheek heeft kunnen betalen, zijn banken vaak bereid met u een nieuwe lening periode af te spreken. Wanneer u de woning bijvoorbeeld 30 jaar geleden heeft gekocht en daarvoor een lening bent aangegaan, dan zal de actuele waarde van de woning veel hoger zijn dan de hoogte van de lening die nog bestaat. Wanneer u voldoende financiële middelen heeft om de rente over deze lening te blijven betalen, dan zal er voor de meeste banken geen reden zijn om niet mee te werken aan een verlenging van de lening.

Bij tijdig overleg is veel mogelijk

Heeft u een hypotheek waarbij op het eind van de looptijd de schuld niet volledig is afgelost? Maak dan een afspraak met ons kantoor. Wij zullen dan voor u nagaan op welk moment u geacht wordt welk bedrag af te lossen. Zien we dat hiervoor op dat moment onvoldoende financiële middelen beschikbaar zijn, dan kunnen we samen met u kijken of het mogelijk is om nu al de zekerheid te krijgen dat u voor een nieuwe, lange periode een hypotheek kunt sluiten tegen de huidige lage rente. Daarmee creëert u rust en stabiele woonlasten. Door tijdig met ons te overleggen kunnen we u vaak meerdere oplossingen bieden. Maar het belangrijkste is dat we kunnen zorgen dat u zich niet onnodig zorgen maakt.

Erkend Hypotheek Adviseur
VLPN
RLP
Adfiz
KiFiD