Home RegioBank Contact
U bevindt zich op Home - Nieuws - Wat is een verstandige rentevast periode?

Wat is een verstandige rentevast periode?

De hypotheekrente is in de afgelopen jaren sterk gedaald. Veel huizenbezitters die nu moeten kiezen voor een nieuwe rentevast periode gaan dan ook voor de aankomende periode minder betalen dan voorheen. Uit onderzoek blijkt dat huizenbezitters van wie de rentevast periode op dit moment afloopt er gemiddeld 150 euro per maand op vooruitgaan.

Wat de rente in de komende tijd gaat doen, weet niemand zeker. Veel deskundigen houden er echter rekening mee, dat de rente weer langzaam gaat stijgen. Bij huizenbezitters bij wie de rentevast periode bijvoorbeeld pas over twee jaar afloopt, kan dit een onrustig gevoel geven. Immers indien de rentevast periode nu zou aflopen, zouden zij kunnen kiezen voor een nieuwe lange rentevast periode tegen de huidige lage rente. We zien steeds meer huizenbezitter kiezen voor een rentevast periode van wel 20 of 30 jaar. Niemand weet echter zeker of die aantrekkelijke lage rentes over twee jaar nog steeds aangeboden worden, dan wel dat in die tussentijd de rente weer (fors) is gestegen. 

De mogelijkheid bestaat om een bestaande hypotheek eerder af te lossen dan met de geldverstrekker was afgesproken. De geldverstrekker zal in dat geval een boete rekenen. Deze boete wordt bepaald door de duur van de resterende rentevast periode en het verschil tussen de huidige rente en de rente die u voor uw hypotheek eerder bent overeengekomen.

Lost u uw hypotheek dus bijvoorbeeld twee jaar eerder af dan was afgesproken, dan zult u hiervoor boete moeten betalen. Maar u krijgt daarmee dan wel de mogelijkheid om de rente voor een lange periode opnieuw vast te zetten. De boete die u nu, in dit voorbeeld, over de komende twee jaar moet betalen, is vaak vele malen lager dan het verschil in de rente die u nu betaalt en de nieuwe rente voor een nieuwe, lange rentevast periode. Uw hypotheeklasten kunnen op die manier dus over een langere tijd lager worden. In de praktijk wordt de boete meestal meegefinancierd in de nieuwe lening 

Om te bezien of voortijdige aflossing van een hypotheek voor u voordeel biedt, is een goed advies nodig. Bij bijvoorbeeld "spaarhypotheken" is vervroegde aflossing vaak juist niet voordelig. Wilt u een indicatie of in uw situatie voortijdige aflossing van uw bestaande hypotheek voordelig is, neem dan gerust contact op met ons kantoor. Wij kunnen u snel laten zien of verder advies wel of niet zinvol is.

Erkend Hypotheek Adviseur
VLPN
RLP
Adfiz
KiFiD